Tatal celuilalt copil- o carte pe care orice parinte trebuie sa o citeasca, o carte care transmite atat de multe emotii, o carte din care orice parinte invata ca orice eticheta pusa propriului copil ii influenteaza acestuia tot drumul in viata.
Emotiile si gandurile pe care acest copil le are iti deschid toate simturile, iti lumineaza mintea si te fac sa constientizezi care este rolul tau de parinte si de ce are nevoie cel mai mult copilul tau. Cu totii avem impresia ca daca le oferim tot confortul, daca le oferim toate cadourile dorite, le dam hrana cea mai buna, ii imbracam cel mai frumos, suntem buni parinti. Copilaria lor este emotie, de aceea, rolul nostru in dezvoltarea lor frumoasa este sa le satisfacem in primul rand nevoile emotionale,
cele mai importante fiind nevoia de conectare, nevoia de competenta si nevoia de control, toate in stransa legatura una cu alta. Asta inseamna ca noi, parintii, trebuie sa fim prezenti in viata lor, nu doar prin prezenta noastra fizica si mai ales emotionala. Copilul tau trebuie sa simta ca esti alaturi de el, trebuie sa se conecteze cu tine, cu ceilalti, trebuie sa stie ca este capabil sa se descurce, sa i se lase libertatea de a decide si de a face lucruri de unul singur.
De multe ori, din lipsa timpului sau din frica de a nu pati ceva, ii luam posibilitatea copilului de actiona de unul singur, de a-si castiga autonomia. In functie de varsta micutului, dati-i posibilitatea de a experimenta, de a se descurca singur, chiar daca este vorba doar de a duce o lingura cu supa la gura.
Increderea in sine poate fi castigata din primii ani de viata si asta vine la pachet cu autonomia. Copilul vine de la nastere cu toate cele necesare unei vieti armonioase. Fiind primele modele din vietile lor, acestia se dezvolta si preiau tot de la noi, atat prin exemplele pe care le oferim cat si prin modul in care ne raportam l0r.
Lasa un comentariu